KAJ JE NAJPOMEMBNEJŠI KORAK PRI NEGI KOŽE?

Artboard – 8@2x

Naj ti namignem; drag serum sigurno ne. 🙂


Čiščenje je. Čiščenje kože je prvi pogoj za lepo kožo. Če boš zvečer dobro očistila kožo (ja, tudi če ne uporabljaš mejkapa in tudi če si fant) je čiščenje kože nujno. In kot že mogoče veš, samo voda ni dovolj, ker ti ta ne bo odstranila vseh mastnih nečistoč (ker naša koža ima za zaščito na površini mastno-kisli plašč in kožno bariero, ki nas varuje pred zunanjimi vplivi, izhlapevanjem vode, vdorom bakterij in morebitnih toksinov pa tudi pred kulskimi sestavinami, ki bi jih morda radi spustili v globino kože, žal,ampak imamo zato drugo rešitev-microneedling).

nega kože

Naša koža se ne pusti kar tako. Pametna je in če je zdrava, nam bo dobro služila.
Res pa da nobena skrajnost ni ok. S  pretiranim čiščenjem jo lahko tudi zelo poškoduješ slika zgoraj desno), zato agresivno čiščenje 3x in večkrat dnevno res ni potrebno (kvečjemu si na dolgi rok poškoduješ kožno bariero, kar vodi v razdraženo, pordelo kožo iz česar lahko morda  sprovuciraš še speči dermatitis). 

Verjamem, da se težko brzdaš pred pretiranim čiščenjem, sploh če si mastnokožka in se po dveh urah svetiš kot novoletna jelka, ampak poizkusi. Bolj, ko jo boš čistila, bolj se ti bo mastila. Podobno je z lasmi. Če jih navadiš, da jih pereš vsak dan, se ti bodo res zmastili vsak dan. Ampak zakaj je temu tako?

Če še ne veš; naše telo je pametno in teži k ravnovesju. Če mu boš nekaj vzel, bo to nekako nadoknadil. Če se boš stradal (btw, tega ne podpiram) bo telo vzelo nujno potrebne minerale iz tvojih zalog, kosti in boš na stara leta imel težave s sklepi, osteoporozo…in enako je pri koži! Če ji boš konstantno odvzemal lipide, ki so nujni za zdravje naše kožne bariere in imajo neko vlogo, boš s tem samo še povečala proizvodnjo sebuma, mogoče pretirano izsušil povrhnjico (ja, tudi mastna koža s suho povrhnjico obstaja), po čiščenju te bo koža zategovala, srbela… in povečana rdečica, ki je eden izmed znakov vnetja v koži bo poskrbela za povečano razgradnjo oz. staranje. Verjetno nočeš tega, ane?

nega kože

Rdeča lička so včasih res prikupna, ampak v primeru dolgotrajne rdečice na koži to definitivno ni zdravo stanje in ga želimo odpravit, saj nam ta dodatno stara in obremenjuje vsakodnevno življenje.

Če boš zvečer dobro očistila svojo kožo bodo tudi vse ostale sestavine, ki jih boš kasneje nanesla v obliki serumov, kremic bolje penetrirale.
Torej ja, čiščenje kože je zagotovo tisti prvi korak. Ampak kaj uporabit za čiščenje kože?

Na trgu je veliko agresivnih čistil, s katerimi tudi če ne pretiravaš s čiščenjem lahko pustijo posledice. 

Kaj pa nega kože?

Če to bereš, te nega kože verjetno zanima, če pa ne in ti je nega kože nujno zlo, si ga poenostavi. Jaz sem si naprimer tole čistilno peno odnesla kar pod tuš, tako da si še partner mimogrede očisti obraz med tuširanjem. Če bi penico skrivala kje v omari, je verjetno ne bi niti povohal, kaj šele uporabil. S to penico si odstranim tako maskaro kot tudi SPF, po tuširanju pa si za globinsko čiščenje in mini piling nanesem še kislinsko čistilo Foamer 15, ki mi povrh naredi še zelo gladko kožo in omogoče boljše penetriranje ostalih sestavin. Obenem naša kisla koža obožuje kislinske preparate, saj tej uravnavajo izločanje sebuma in so tako primerna tako za mastno kot za suho kožo. Suha koža ima zaradi zmanjšane produkcije sebuma običajno še višji pH kot običajno-bolj bazičen, kar tudi za našo kožno mikrofloro ni ok, zato je še toliko bolj pomembno, da je ne mučiš z agresivnimi čistilci in v svojo skincare rutino čimprej uvedeš kakšen kislinski čistilec. Koža ti bo hvaležna.

Večerno čiščenje je torej nujno in bolj temeljito (jaz se poslužujem metode dvojnega čiščenja), medtem ko jutranje čiščenje ni za vsakogar. V primeru, da imaš bolj suho, poškodovano kožno bariero, dermatitis, rozaceo se čiščenju zjutraj izogibaj, če pa imaš bolj mastno kožo, poizkusi zjutraj s kislinskim čistilcem. Ta ti bo poleg površinskega čiščenja še globinsko očistil pore in ti stabiliziral izločanje sebuma.

Če boš imela kakršnokoli vprašanje glede nege kože oz. tvoje problematike sem ti vedno na voljo in te bom vesela v salonu 🙂

Monika 

Pokukaj v izbor vrhunskih čistilcev, ki smo ga pripravili.

Pozorna moraš biti predvsem na pH samega čistilnega sredstva (trda mila kar odpiši, saj imajo ta zelo visok pH, naša koža pa je rahlo kisla, njen ph je okoli 5,5) zato je zelo zaželjeno, da uporabiš nekaj s kožim prijaznim pH-jem. 

Zagotovo ti bo všeč še tole:

Ali je zdaj prezgodaj za antiage?

Zaščita pred soncem je najcenejši anti-age

Kaj je najpomembnejši korak pri negi kože?