ZAŠČITA PRED SONCEM JE NAJCENEJŠI ANTI-AGE

Artboard – 8@2x

Fotostaranje in UV zaščita

Vidni znaki staranja se na telesu pokažejo, ko procesi razgradnje oz. degeneracije povozijo izgradnjo oz. regeneracijo. Staranje je sicer gensko zelo pogojen proces in ga kronološko ni mogoče ustaviti saj je pogojen z notranjimi dejavniki. Fotostranje pa je pogojen z zunanjimi dejavniki in vpliva na stanje kronološkega staranja in kolagena v koži, ki po 20. letu začne upadati.

Zaščita pred soncem je zato najcenejši antiage in bistvena za preprečevanje nastajanja kožnih bolezni in prehitrega staranja. Sončno kremo je zato potrebno uporabljati vsak dan in v vseh letnih časih.

zaščita pred soncem

Pred kakšno UV svetlobo se moramo zaščititi?

UVA svetloba predstavlja približno 95% UV svetlobe, ki pade na Zemljo. UVA žarki (A=aging) imajo najdaljšo valovno dolžino in prodrejo v naš dermis, del kože, kjer imamo zaloge kolagena in elastina, kjer povzročijo vnetne procese in razgradnjo kolagena, kar na obrazu opazimo kot upadel tonus, zmanjšan volumen kože, gubice… Slaba novica je, da so UVA žarki prisotni ves dan, skozi celo leto, tudi ko je oblačno. Na žalost prehajajo tudi skozi steklo (ko smo v avtu, pisarni…). Veljajo za tihe morilce, saj za razliko od UVB žarkov pri njih ne vidite škodljivih učinkov takoj.

UVA žarki so vzrok za porjavelost kože. Torej tudi, če vas sonce na videz ne opeče in niste rdeči, ampak vseeno porjavite, to pomeni, da so UVA žarki segli globoko v kožo in tam povzročili poškodbe kože ter melanocitov, ki dajejo naši koži barvo.

UVB žarki pa z malo krajšo valovno dolžino prodrejo do zgornje plasti kože, kjer povzročajo sončne opekline (B stoji za BURNing) in igrajo pomembno vlogi pri nastanku kožnega raka. Intenzivnost UVB žarkov se za razliko od UVA žarkov precej razlikuje glede na geografsko lego, čas dneva in letni čas. Tako kot UVA je tudi UVB svetloba prisotna skozi celo leto, vendar so UVB žarki šibkejši v primeru oblačnega vremena.

UVC žarke zaustavi ozon.

UV sevanje ima v določeni meri sicer nekatere koristne učinke, (kot je sinteza vitamina D) ampak je negativnih učinkov veliko več kot pozitivnih (kožni rak, fotostaranje, hiperpigmentacije, poslabšanje stanja krčnih žil in žilic na obrazu, rozacee, postinflamatorne hiperpigmentacije…)

Kaj nam pa pove SPF oznaka na kremi?

S SPF-jem (sun protection factor) označujemo višino zaščite pred UVB žarki. SPF nam pove pred koliko UVB žarki nas zaščiti sončna krema. Poznamo sončne kreme z nizko zaščito (SPF 5-15), kreme s srednje visoko zaščito (SPF 15-25), kreme z visoko zaščito (SPF 30) in sončne kreme z izredno visoko zaščito (SPF50 in SPF50+).

Pri tem pa morate vedeti, da sama razlika med SPF 50 in 30 ni tako velika oz. je manj kot 2%.

UVB (%) = 100 % – 100%/30 = 96,6 %
UVB (%) = 100 % – 100%/50 = 98 %

Zato je zelo pomembno, da smo pri izbiri kreme pozorni, da ta vsebuje tudi visoko UVA zaščito in ne samo visok SPF! Ker je škodljivost UVA žarkov dokaj “nova” zadeva še nimamo enotnega sistema merjenja in poznamo več različnih oznak, ki nam zagotavljajo UVA zaščito. Po evropskih standardih mora UVA zaščita biti vsaj 1/3 deklariranega SPF, kar je lahko tudi zelo malo. Korejci imajo oznake s PA++++ (več kot je pluskov, boljša je zaščita). Skratka toplo ti predlagam, da začenjaš svoje jutro s svojim novim najboljšim prijateljčkom – SPFom 🤓 Če potrebuješ pomoč pri izbiri, ti lahko pomagam poiskati pravega zate! ✨

Lep sončkast dan ti želim,

Monika

Pokukaj v izbor krem s sončno zaščito, ki smo ga pripravili.

Jaz obožujem Dermaceuticov Sunceutic (neobarvan) - lahka tekstura z mineralnimi filtri in celičnimi stimulatorji so tako lepo nosljivi!! 🙌🏻 in antiage 🙃

Zagotovo ti bo všeč še tole:

Ali je zdaj prezgodaj za antiage?

Kaj je najpomembnejši korak pri negi kože?

Ali je zdaj prezgodaj za antiage?